Tentoonstelling Korrespondenz met werk van Rinus Groenendaal en Arnold Busch

In het kader van het Bram Rozafestival opent de burgemeester van Korendijk, Servaas Stoop, op 6 september, om 13.30 u. de tentoonstelling Korrespondenz met werk van Rinus Groenendaal  en  Arnold Busch.

De expositie vormt een bloemlezing uit hun jarenlange briefwisseling. De opening is tevens de feestelijke start van het Bram Roza Festival. Wij nodigen u uit hierbij aanwezig te zijn.

IMG_9403-1DSC03625

 

 

 

 

Het thema omvat in de ruimste zin de uitwisseling van taal en tekens, van flessenpost tot interstellaire boodschap, van brief tot semafoor.

De expositie krijgt de naam: Korrespondenz. Het getoonde werk is mailart, en valt daarbij onder een categorie kunst die betiteld mag worden als vrijbuiterskunst. Mailart is in 1962 in New York door Ray Johnson als een volwaardige kunststroming begonnen en kent daarna veel beoefenaars. De kunstenaars laten zich daarbij niet afremmen door regels van de kunstwereld of de wetten van de kunstmarkt. Een prachtige tekening wordt zonder scrupules opgevouwen en verstuurd.

De opkomst van de nieuwe media, internet, mail, vormden voor Rinus Groenendaal en Arnold Busch geen beletsel hun liefde voor het handschrift, papier, inkt, verf en touw, trouw te blijven. Daarbij lieten zij zich niet beperken tot het geschreven of getekende. Een opgedroogd reptiel, een slangenhuid, of een opgezette schildpad maakten dat de uitwisseling fijnzinnige kunstwerkjes bevat.

De briefwisseling, brengt je dicht bij de belevingswereld van de beide kunstenaars. Je volgt de kunstenaar in zijn worsteling om tot een nieuwe brief te komen en je merkt dat er vaste rituelen insluipen. In de periode die de uitwisseling omvat maken beide kunstenaars een individuele ontwikkeling door, waarbij ze ook elkaar beïnvloeden.

De tentoonstelling Korrespondenz geeft een inzicht in de open blik en de onbevangen opstelling van beide kunstenaars. Het biedt de bezoeker de gelegenheid mee te kijken in het atelier, over de schouder van de kunstenaar, naar een belevingswereld zonder pretenties of gewichtigdoenerij.